Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
    Śliwka Stanley suszona, słodka, pochodzi z Ameryki

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany - 64g, tłuszcz - białko - 2,2g, błonnik - 7g,

Kaloryczność

240kcal / 100g

Indeks glikemiczny

29 niski

Opis produktu

Śliwka Stanley to amerykańska odmiana śliwy, otrzymana ze skrzyżowania odmian 'Węgierka z Agen' i 'Grand Duke. Owocuje bardzo obficie. Jej owoce są duże i słodkie.

Pochodzenie

Śliwka Stanley pochodzi z Ameryki. Otrzymana została w 1913 roku. Owoce mają ciemnogranatowy kolor z fioletowym nalotem. Są gotowe do zbioru w połowie września.

Właściwości i zastosowanie

Śliwka to doskonałe źródło witamin E, A, C, B6 i K. Ta ostatnia reguluje procesy krzepnięcia krwi, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Owoc jest również bogaty w antyoksydanty i błonnik. Antyoksydanty gwarantują nam piękny wygląd i jędrność skóry, chronią przed rakiem jelita grubego i wolnymi rodnikami. Błonnik, a właściwie pektyny usuwają zgromadzony w jelitach tłuszcz, pobudzają metabolizm organizmu, poprawiając perystaltykę jelit i likwidując zaparcia. Cenne dla naszego organizmu wartości odżywcze śliwki można dostarczyć konsumując owoce na surowo lub przetwarzając je na dżemy, powidła, kompoty, koktajle. Sprawdzą się w ciastach, musach, nadzieniach do mięs i sosach. Suszone będą idealne na kompot wigilijny. Poza tym suszona wersja śliwki wyróżnia się zdecydowanie większą koncentracją wartości odżywczych niż owoce świeże. Jest też cennym źródłem witaminy K. Polecamy!

Pozostałe informacje:

  • Dodatkowy opis: 20,00zł cena za kg
  • Jednostka miary (nadrzędna): za 200g

Co zyskasz
stosując

  • Witamina B

    wpływa korzystnie na układ nerwowy i poprawia samopoczucie

  • Błonnik

    reguluje procesy trawienne, pomaga oczyścić organizm z toksyn

  • Polifenole

    działają antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć