- Nowość

Śliwka Stanley to amerykańska odmiana śliwy, otrzymana ze skrzyżowania odmian 'Węgierka z Agen' i 'Grand Duke. Owocuje bardzo obficie. Jej owoce są duże i słodkie.
Śliwka Stanley pochodzi z Ameryki. Otrzymana została w 1913 roku. Owoce mają ciemnogranatowy kolor z fioletowym nalotem. Są gotowe do zbioru w połowie września.
Śliwka to doskonałe źródło witamin E, A, C, B6 i K. Ta ostatnia reguluje procesy krzepnięcia krwi, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Owoc jest również bogaty w antyoksydanty i błonnik. Antyoksydanty gwarantują nam piękny wygląd i jędrność skóry, chronią przed rakiem jelita grubego i wolnymi rodnikami. Błonnik, a właściwie pektyny usuwają zgromadzony w jelitach tłuszcz, pobudzają metabolizm organizmu, poprawiając perystaltykę jelit i likwidując zaparcia. Cenne dla naszego organizmu wartości odżywcze śliwki można dostarczyć konsumując owoce na surowo lub przetwarzając je na dżemy, powidła, kompoty, koktajle. Sprawdzą się w ciastach, musach, nadzieniach do mięs i sosach. Suszone będą idealne na kompot wigilijny. Poza tym suszona wersja śliwki wyróżnia się zdecydowanie większą koncentracją wartości odżywczych niż owoce świeże. Jest też cennym źródłem witaminy K. Polecamy!
wpływa korzystnie na układ nerwowy i poprawia samopoczucie
reguluje procesy trawienne, pomaga oczyścić organizm z toksyn
działają antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo
/ za 200g
/ kg
/ cena za 200 g
/ kg
/ za 200g
/ kg
/ za 200g
/ kg
/ za 200g
/ kg