

Przyjmujemy zamówienia codziennie,
złożone do godz. 21:00, realizowane są następnego dnia roboczego
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Dla zamówień do 150 zł koszt dostawy wyniesie 15 zł
Truskawki są pierwszymi owocami sezonowymi w Polsce. Pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Są też odmiany owocujące nawet w jesieni. Istnieje ok. dwóch tysięcy odmian truskawek. Na wyspach brytyjskich popularna jest truskawka albinoska, ma biały kolor i smakuje jak ananas. Najlepiej owoce te rosną w klimacie umiarkowanym.
Truskawka jest mieszańcem uzyskanym przez skrzyżowanie poziomki wirginijskiej i chilijskiej, które zaszło na początku XVIII wieku we Francji, a panujący wówczas król Ludwik XIV słynął z upodobania do niej. Uprawiana jest obecnie w Europie, Ameryce Północnej, Azji. Największym producentem są m.in. Chiny, Stany Zjednoczone, Turcja, Hiszpania, Grecja. Polska w uprawie truskawki znajduje się wśród liderów europejskich.
Truskawki pięknie wyglądają, ale też pięknie pachną. Są popularnym składnikiem dżemów, konfitur, deserów , sałatek, surówek, sorbetów, napojów i mrożonek. Polecamy tort pavlovej z bezą, bitą śmietaną, mascarpone i truskawką. Owoce wykorzystuje się do produkcji kremów i maseczek, są doskonałym produktem kosmetycznym, likwidują przebarwienia skóry. Najlepiej zjeść je na surowo, uprzednio dobrze opłukać, albo przetworzyć. Truskawki nie są owocami trwałymi za to w procesie mrożenia zatrzymują wszystkie właściwości odżywcze. Nie lubią długiego moczenia. W lodówce wytrzymają kilka dni. W 90 % składają się z wody. Działają moczopędnie i filtrują nerki. Chronią przed anemią i wzmacniają kości. Idealnie nadają się dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości potasu dbają o nasze serce i obniżają ciśnienie krwi. Wystarczy filiżanka truskawki dziennie, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Kwas elagowy zawarty w czerwonych jagodach zmniejsza przebarwienia na skórze. Truskawka przy dłuższym regularnym stosowaniu zmniejsza stany zapalne w chorobie zwyrodnieniowej stawów.
wspomaga perystaltykę jelit, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu
zapobiega depresji i wspomaga pracę mózgu
ma właściwości przeciwnowotworowe, jest antyoksydantem
jest jej więcej w truskawkach niż w pomarańczach, wspomaga odporność, jest ważnym przeciwutleniaczem i wspomaga wchłanianie żelaza