Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
    Truskawka, pyszna, soczysta, słodka, doskonała do jedzenia, koktajli, na ciasta
    Truskawka, słodka, wspaniała do sałatek i ciast, zawiera kwas elagowy, smakoszyk.pl
    Truskawka, owoce jagodowe, pyszna, soczysta, na koktajle i smoothie
    Truskawka, owoce jagodowe, smaczna, aromatyczna, bogata w kwas foliowy

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany – 7,68 g ( w tym cukry proste 4,89 g), witamina C – 58,8 g, E,K,A, minerały wapń – 16 mg, magnez, fosfor, żelazo, potas – 153 mg, błonnik, kwas foliowy, kwas elagowy

Kaloryczność

32 kcal / 100 g

Indeks glikemiczny

40 niski

Opis produktu

Truskawki są pierwszymi owocami sezonowymi w Polsce. Pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Są też odmiany owocujące nawet w jesieni. Istnieje ok. dwóch tysięcy  odmian truskawek. Na wyspach brytyjskich popularna jest truskawka albinoska, ma biały kolor i smakuje jak ananas. Najlepiej owoce te rosną w klimacie umiarkowanym. 

Pochodzenie

Truskawka jest mieszańcem uzyskanym przez skrzyżowanie poziomki wirginijskiej i chilijskiej, które zaszło na początku XVIII wieku we Francji, a panujący wówczas król  Ludwik XIV słynął z upodobania do niej. Uprawiana jest obecnie w Europie, Ameryce Północnej, Azji. Największym producentem są m.in. Chiny, Stany Zjednoczone, Turcja, Hiszpania, Grecja. Polska w uprawie truskawki znajduje się wśród liderów europejskich. 

Właściwości i zastosowanie

Truskawki pięknie wyglądają, ale też pięknie pachną. Są popularnym składnikiem dżemów, konfitur, deserów , sałatek, surówek, sorbetów, napojów i mrożonek. Polecamy tort pavlovej z bezą, bitą śmietaną, mascarpone i truskawką. Owoce wykorzystuje się do produkcji kremów i  maseczek, są doskonałym produktem kosmetycznym, likwidują przebarwienia skóry. Najlepiej zjeść je na surowo, uprzednio dobrze opłukać, albo przetworzyć. Truskawki nie są owocami trwałymi za to w procesie mrożenia zatrzymują wszystkie właściwości odżywcze. Nie lubią długiego moczenia. W lodówce wytrzymają kilka dni. W 90 % składają się z wody. Działają moczopędnie i filtrują nerki. Chronią przed anemią i wzmacniają  kości.  Idealnie nadają się dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości potasu dbają o  nasze serce i obniżają ciśnienie krwi. Wystarczy filiżanka truskawki dziennie, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Kwas elagowy zawarty w czerwonych jagodach zmniejsza przebarwienia na skórze. Truskawka przy dłuższym regularnym stosowaniu zmniejsza stany zapalne w chorobie zwyrodnieniowej stawów.

Pozostałe informacje:

  • Dodatkowy opis: 29,9 zl za kg
  • Jednostka miary (nadrzędna): za 500 g

Co zyskasz
stosując

  • Błonnik

    wspomaga perystaltykę jelit, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu

  • Kwas foliowy

    zapobiega depresji i wspomaga pracę mózgu

  • Kwas elagowy

    ma właściwości przeciwnowotworowe, jest antyoksydantem 

  • Witamina C 

    jest jej więcej w truskawkach niż w pomarańczach, wspomaga odporność, jest  ważnym przeciwutleniaczem i wspomaga wchłanianie żelaza

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć