Koszyk

Z lasu

Filtruj
Kraj pochodzenia

W tradycji polskiej kuchni grzyby zajmują ważne miejsce. W smakoszyku znajdziecie grzyby świeże i suszone. Pieczarki, popularne, dostępne przez cały rok w przeciwieństwie do grzybów leśnych takich jak borowik, czy prawdziwek. Wybrać białą, czy brązową? Najlepiej stosować obie ponieważ uzupełniają się składem i wartościami zdrowotnymi o czym więcej w podkategorii grzyby świeże. Pieczarka portobello charakteryzuje się dużym kapeluszem, ciemniejszym od pieczarki białej. Jest mięsista, a w kuchni jest królową faszerowania. Można ją również grillować i zapiekać. Boczniaki, jeszcze jedne grzyby, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem smakoszy leśnych przysmaków. Najlepiej smakują świeże, ale można je mrozić i suszyć. Grzyby Shimeji to małe, cienkie grzybki, białe lub brązowe. Rosną w kiściach i bez dostępu do światła. Są popularne w krajach azjatyckich, głównie w Japonii. 

W Polsce ich konsumpcja również wzrasta. Zakupione świeże, w dobrej kondycji, wytrzymują w lodówce nawet 1,5 tygodnia. 

Grzyby suszone, borowiki, prawdziwki, kanie, z przyjemnością zbierane w lesie przez całe rodziny, w Polsce cieszą się olbrzymią popularnością. Bożego Narodzenia bez grzybów, nikt z nas sobie chyba nie wyobraża. Wszystkie grzyby zawierają w sobie dużą ilość wody, ok. 90%, dlatego też jedząc grzyby dostarczamy naszemu organizmowi małą dawkę kalorii 20-40 kcal. Niektóre z nich jak boczniaki, pieczarka brązowa imitują mięso przez co nadają się dla osób na diecie wegetariańskiej. Grzyby są źródłem błonnika, obniżają  poziom cholesterolu, zawierają sole mineralne i głównie witaminy z grupy B. 

Gorąco polecamy w smakoszyku różne gatunki grzybów.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć