- Dostawa pon. - pt.

Tradycja wyrobu pieczywa w naszym kraju sięga czasów pierwszych Słowian. Na początku pieczywo miało postać placka chlebowego, dzisiaj znanego jako podpłomyk. Obecnie rodzajów chleba i wypieków z mąki jest bardzo dużo. Piecze się go w tradycyjnych piecach opalanych drewnem lub bardziej zmechanizowanych piecach piekarskich. W tradycji z dawnych czasów jadło się chleb do ostatniej skórki. Z czerstwego chleba można zrobić grzanki albo zostawić go do namaczania kotletów mielonych lub przygotować zakwas, np. z buraków. Można też pieczywo zetrzeć na bułkę tartą.
Na zdrowie ...
Mąka definiuje smak chleba, trwałość, wygląd. Najzdrowsza to ta o najwyższym wskaźniku. Im wyższy wskaźnik tym ciemniejsze pieczywo i mniejsze zmielenie. Z mąki ciemnej wypieki są bardziej zbite, cięższe. Tabela wskaźnikowa rozpoczyna się od typu 450, aż do typu 3000. Najniższy typ to mąka lekka, typowa na biszkopty i wypieki półkruche, najwyższy to mąka z pełnego przemiału. Wybór mąki podkreśla smak i rodzaj makaronu. Znamy np. makarony z mąki durum, żytniej, pełnoziarnistej. Pieczywo, wyrabiane z mąki różnego rodzaju, w sposób tradycyjny, z dodatkami, sprawdziliśmy w smakoszyku. Chleby, bagietki, bułki, z ziołami, ziarnami, kruszonką. Do pracy, do szkoły, na piknik. Polecamy bułkę tartą niezastąpioną w tradycyjnej panierce, ucieraną z pieczywa bez ulepszaczy i spulchniaczy. Można do niej dodać ulubione suszone zioła co nada niezwykły smak i aromat naszym daniom.
Zapraszamy do spróbowania pysznych, pachnących wypieków.