- Do zestawów

Miody ze względu na swoje pochodzenie dzieli się na: nektarowe, spadziowe i spadziowo-nektarowe.
Nektarowe pochodzą z nektaru kwiatowego. Szybciej się krystalizują, są jaśniejsze, mają łagodniejszy smak niż spadziowe. Najpopularniejsze rośliny miododajne to: akacja, rzepak, lipa, gryka. Kolor jest zależny od konsystencji. Inną barwę mają miody płynne, inną skrystalizowane. Miód w postaci płynnej, tzw. patoka krystalizuje się i przechodzi w tzw. krupiec, miód skrystalizowany. Postać kremowa miodu powstaje przy wykorzystaniu specjalnych technik mieszania, dekrystalizacji lub zaszczepienia miodu. Miód kremowy jest jednorodny, gęsty, łatwy do rozsmarowania. W zależności od sposobu w jaki chcemy wykorzystać miód, płynny użyjemy do słodzenie napojów jako zamiennik cukru, skrystalizowany również do rozpuszczenia w napojach, a kremowy do rozsmarowania na kanapce. Bez względu na stan skupienia miodu zachowuje on wszystkie wartości odżywcze.
Miody spadziowe pochodzą z drzew owocowych lub iglastych. Różnią się od siebie smakiem, kolorem, zapachem. Pierwsze są złocistożółte, o zapachu płatków kwiatowych i łagodnym smaku. Drugie o barwie ciemnobrunatnej do czarnej, korzennym zapachu i lekko żywicznym smaku. Są mniej słodkie od poprzedników. Miody nektarowo-spadziowe są wytwarzane przez owady z nektaru roślin.
W trosce o Wasze zdrowie polecamy w smakoszyku produkty pszczele takie jak: pyłek pszczeli i pierzga pszczela.
Pyłek jest potrzebny pszczołom więc nie wybiera się go z ula w całości. Jest zbierany od maja do lipca w ilości 1 – 2 kg od jednej rodziny pszczelej za pomocą poławiaczy pyłku. Specjalne płytki z otworami mocowane są w dolnej i górnej części wlotowej ula, tak by powracające pszczoły strącały obnóża pyłkowe. Ten produkt ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Podobnie jak drugi wyrób pszczeli , pierzga. Jest to uboczny produkt przetwarzania przez pszczoły pyłku kwiatowego. Mieszanka miodu, mleczka pszczelego i pyłku kwiatowego tworzy masę, którą miodem owady zalepiają w komórkach pszczelich. Dzięki temu pierzga ulega fermentacji przez co staje się przyswajalna przez nasz organizm i odporna na działanie bakterii grzybów.
W smakoszyku uczymy się o miodach i je próbujemy. Duży wybór pozwala na zaspokojenie każdego podniebienia.