Warzywa powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Polecamy dużą różnorodność w naszym sklepie, zdrowych i świeżych warzyw.
Zaleca się ich spożywanie niemalże do każdego posiłku, ok. ½ kg dziennie. Należy przy tym pamiętać, że połowę warzyw w ciągu dnia powinno się zjeść na surowo i połowa zjadanych warzyw powinna mieć kolor zielony. Wszystkie warzywa: czerwone, pomarańczowe, żółte, fioletowe, zawierają mnóstwo wartości odżywczych: witamin, minerałów, błonnika, wody, zachowując przy tym niską kaloryczność. Ich kulinarne możliwości są nieograniczone. Dobrym nawykiem jest skrapiać warzywa oliwą co pomaga dostarczać organizmowi witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak: A,D,E i K.
Dary ziemi mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, kondycję i energię:
- obniżają ryzyko wielu chorób, zawierają związki o działaniu antynowotworowym,
- wspomagają odchudzanie, są w większości niskokaloryczne, korzystnie wpływają na sylwetkę i samopoczucie,
- dzięki chlorofilowi, zielonemu barwnikowi mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwutleniające,
- dbają o prawidłową perystaltykę jelit,
- obniżają poziom cholesterolu we krwi i dbają o serce,
- zwalniają procesy starzenia,
- podnoszą odporność.
Potwierdza to fakt, że coraz więcej ludzi przechodzi na diety wegetariańskie. Są smaczne, lekkie, zdrowe i dobre dla otaczającej nas natury.
Wszystkie te dobrodziejstwa znajdziecie w smakoszyku. Polecamy…