- Chwilowo niedostępne
- BIO
- Do zestawów

Dobry olej to składnik niezbędny w każdej kuchni pozwalający na przygotowanie wielu smacznych i co ważne zdrowych dań. W naszym sklepie znajdziecie najzdrowsze oleje i oliwy pochodzące ze sprawdzonych tłoczni. Każdy dostępny w naszym asortymencie bio olej to doskonałe źródło ważnych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Oleje roślinne są w 100% produktami naturalnymi, tłoczonymi na zimno, najczęściej w temperaturze 35 stopni, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze.
Mamy olej ekologiczny produkowany z lnu i ostropestu. Oprócz niego nie mogło zabraknąć także popularnego oleju kokosowego. Wszystkie to oleje nierafinowane, więc zachowują wszystkie wartości odżywcze. Są źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), które dbają m.in. o zdrową, pięknie wyglądającą skórę i silny układ odpornościowy. Olej lniany ekologiczny, tłoczony jest z wyselekcjonowanego ziarna, następnie wysyłany do badania, gdzie sprawdzany jest profil kwasów tłuszczowych, pozostałość metali ciężkich i pestycydów oraz poziom WWA, czyli zanieczyszczeń środowiskowych. Olej tłoczony z polskiego ziarna ostropestu jest delikatny i charakteryzuje się orzechowym smakiem. Kokosowy pochodzi z ekologicznej uprawy kokosa z Filipin. Zmienia swój stan skupienia zależnie od temperatury otoczenia.
W małych tłoczniach, dbając o najwyższą jakość powstają oleje i oliwy w 100% z naturalnych składników. W smakoszyku odkrywamy ich smak, aromat i z przekonaniem je polecamy. Tłoczenie odbywa się powoli, na zimno, bez obróbki cieplnej, w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Następnie się je schładza do max. 10 stopni. Dzięki temu oleje zachowują swoje wartości odżywcze i trwałość. Głównym składnikiem płynnego produktu są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) , głównie kwasy omega 3 i omega 6, omega 9. Nasz organizm sam ich nie produkuje, a są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
- regulują pracę układu sercowo-naczyniowego,
- zapobiegają miażdżycy,
- zmniejszają ryzyko zawału serca,
- wpływają na poziom ciśnienia tętniczego,
- obniżają poziom „złego „ cholesterolu,
- wspomagają elastyczność stawów,
- wzmacniają odporność,
- pomagają zwalczać stany zapalne
- są nośnikiem dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach : A, D, K, E
Oleje roślinne stosuje się przede wszystkim w kuchni, mają duży wpływ na nasz organizm, ale także z powodzeniem wykorzystuje się je w kosmetyce. W kuchni do smażenia sprawdzają się oleje: słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy. Pozostałe świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, deserów, pieczywa.
W domowym spa można skorzystać z olejków: z wiesiołka, czarnuszki, kokosowego. Skóra pochłania olejki, dzięki nim jest miększa, zdrowsza, jedwabista. Również włosy zyskują na połysku, lepszym rozczesywaniu po aplikacji szamponu, czy odżywki z olejkami. Oliwa z oliwek z gajów oliwnych z tradycją, nierafinowana, zawierająca niezbędne składniki odżywcze z pewnością Was zachwyci. Jest jednym z najstarszych olejów w krajach śródziemnomorskich. Uprawiana była już ok. 6000 lat temu w Palestynie, na Krecie i w Syrii. Początkowo była smarowidłem do ciała, później stała się produktem kulinarnym. Oliwa produkowana jest w ciągu 24 godzin od momentu zbioru. Żeby zachowała swoje wartości odżywcze cały proces tłoczenia nie może przekroczyć 25 stopni Celsjusza. Aby otrzymać litr oliwy potrzeba aż 5 kilogramów oliwek. Podobnie jak oleje, oliwa obniża cholesterol, zmniejsza poziom cukru we krwi, łagodzi stany zapalne w organizmie. Wyśmienita w towarzystwie sałaty, sera, świeżej bagietki.
W trosce o Wasze zdrowie, serdecznie polecamy.