Koszyk

Jeżeli zakwasy kojarzą Ci się wyłącznie z tradycyjnie pieczonym chlebem, to pora zmienić to przekonanie. Nasza oferta to tradycyjne zakwasy z warzyw, które można wykorzystać w kuchni do gotowania pysznych, a do tego niezwykle zdrowych posiłków. Obok klasycznego zakwasu buraczanego mamy też kompozycje z imbirem i chili oraz klasyczny zakwas z żuru. Święta Wielkanocne nie mogą się odbyć przecież bez staropolskiej zupy na naturalnym zakwasie z mąki żytniej, z dodatkiem skórki z chleba i przypraw.

Czym są zakwasy?

Najprościej rzecz ujmując, zakwas to płyn powstający podczas kiszenia warzyw, a w przypadku żuru mąki żytniej z przyprawami. Bakterie kwasu mlekowego rozkładają zawarte w kwaszonych produktach cukry, nadając warzywom i samemu zakwasowi charakterystyczny, kwaśny smak i aromat.

Zakwasy a zdrowie

Zakwasy wspaniale działają na jelita, centrum dowodzenia naszego układu odpornościowego. Najcenniejsze w nich, żywe kultury bakterii kwasu mlekowego regulują florę bakteryjną jelit i poprawiają wchłanianie minerałów oraz witamin. Popularny zakwas z buraków polecany jest dla osób z anemią, po radioterapii, antybiotykoterapii, chemioterapii. Zawiera witaminy A,C,B,E oraz żelazo, potas, magnez, cynk. Poprawia naszą kondycję, pracę serca, wyrównuje ciśnienie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Sięgnij po zdrowe, naturalne zakwasy.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć